Sem Maruša Pinter, finalistka za Miss športa Slovenije 2018.

Kdor me dobro pozna, ve, da me šport spremlja že celo življenje. Že kot majhna deklica sem začutila posebno ljubezen do plesa. Tudi jaz sem sanjala o baletnih copatkih, roza krilcih in velikem odru na katerem bom nastopala pred polno dvorano.

Moja želja se je začela uresničevati, ko sem kot šestletna deklica nastopala v mjuziklu Muzikalčkov zaklad pod vodstvom Damjane Golavšek. Nastopi v gledališčih po celotni Sloveniji so bili zame res nekaj posebnega in me za vedno zaznamovali. Že takrat sem vedela, da je oder mesto, na katerem se počutim domače.

Ljubezen do plesa je z leti samo naraščala, predvsem pa me je navdušil jazz balet. Poznate jazz balet? Večina ljudi ob tem pomisli na klasični balet. Pa ni čisto tako. Jazz balet je popolnoma samosvoj stil, ki vsebuje elemente afriškega plesa, evropskega družabnega plesa in ameriškega sodobnega plesa. Spada v sekcijo modernih tekmovalnih plesov, kamor uvrščamo tudi show ples, modern, hip hop, disco dance, itd.

Svojo največjo popularnost je pri nas doživel v devetdesetih letih, danes pa se zaradi porasta drugih modernih tekmovalnih plesov, zanj vse manj odločajo.

V jazz baletu se pojavlja veliko skokov, dvigov in piruet. Od plesalcev se zato zahteva dobra telesna pripravljenost in dobro razvite gibalne sposobnosti, kot so moč, hitrost, koordinacija, ravnotežje, vzdržjivost in seveda gibljivost, ki je izmed vseh našetih najpomembnejša. Treningi so raznoliki, z velikim poudarkom na tehniki plesa, kot tudi sami koreografiji.

Svojo plesno pot jazz baleta sem začela v plesni šoli Urška, pod vodstvom Mimi Marčac Mirčeta. Tu se je zame hitro začela tudi tekmovalna kariera.

Že pri pionirjih smo z veliko in malo formacijo dosegali zelo dobre uvrstitve tako na državnem kot evropskem in kasneje svetovnem področju. Med naše največje dosežke spadajo dvakratni naslov državnih prvakinj v jazz baletu, trikratni naslov državnih podprvakinj v show dancu, zmaga na mednarodnem plesnem tekmovanjeu v Novem Sadu, največji dosežek pa je zagotovo naslov svetovnih podprvakov med mladinsko kategorijo v jazz baletu.

Kot vsak šport zahteva tudi ples veliko treningov, posvečenega časa, denarja in odrekanj. Stroški za kostume, tekmovanja in scene največkrat padejo na ramena naših staršev. Zelo sem hvaležna, da so mi omogočili, da sem lahko z njihovo pomočjo uresničevala svoje sanje. Zavedam se, da nima vsak te sreče. Veliko obetavnih plesalcev, žal, zaključi kariero prav iz tega razloga.

Sama imam na svojo plesno kariero zelo lepe spomine, najlepši pa so zagotovo iz tekmovanj. Neprecenljiv je občutek, ko plešeš na velikem tekmovanju, na katerega si se pripravljal več mesecev in posvetil ogromno svojega časa, treningov in energije. V treh minutah poskušaš dati vse od sebe, uživati vsak trenutek na odru in sodnikom ter gledalcem preko giba predstaviti svojo plesno zgodbo.

Odkar sem postala študentka Fakultete za šport, se s plesom tekmovalno ne ukvarjam več. Na fakulteti obiskujem izbirni predmet ples, kjer se izobražujem za trenerko plesa. Moja velika želja je, da bi prenašala svoje znanje in ljubezen do plesa na mlajše generacije.

Sem namreč mnenja, da je ples način povezovanja, sklepanja prijateljskih vezi, druženja in izkazovanja čustev. Verjamem, da lahko s plesom preko glasbe in ritma izražamo svoja čustva ter občutke in tako še bolj pristno izrazimo svojo notranjost.

V vsakem izmed nas je skrit edinstven plesalec, samo odkriti je potrebno ta talent, ga negovati in nadgraditi.