‘Kako pa si se ti sploh znašala v pilatesu?’ Me velikokrat vprašajo vadeči, pa tudi prijatelji ter znanci. Po navadi se ne spuščam v podrobnosti, in povem kratko in hitro obnovo… Ker pa bo tole bralo več ljudi, sem se odločila z vami deliti daljšo verzijo. Torej, tule je:

Moja pot do pilatesa:
Gibanje, miganje oz. šport že od nekdaj predstavljajo velik del mojega življenja. Kot mala sem kot Tarzan ‘plezala’ po stopniščih v bloku in kot Primož Peterka skakala s postelje, v osnovni šoli s pohodniškim krožkom osvajala ‘gore’ (takrat se mi je Šmarna gora zdela kot Gora z veliko začetnico!), v plesni šoli sem sprostila svojo energijo ob ritmih jazz-a in v družabnih plesih, nekaj časa sem obiskovala rokometni krožek, nato vzljubila tek, pretekla polmaraton, se nekaj let ‘zataknila’ pri treniranju košarke.

… Potem pa sem morala šport postavili na stranski tir. Zakaj?

Zaradi motnje prehranjevanja, ki so se pričele v najstniških letih. S tem se spopada ogromno število mladih, govori pa se še vedno premalo.  Tisti čas sem izgubila vso moč in vzdržljivost, ki pa sta zelo pomembna dejavnika v športu. Takrat sem se začela zavedati, kako tesno je šport povezan z zdravjem, kako velik del mojega življenja predstavlja šport ter kako prazno je moje življenje brez njega.

Tistih nekaj, ki poznajo mojo zgodbo je po navadi zanimalo: ‘Kaj pa ti je pomagalo? Kako si to premagala? Z gotovostjo lahko rečem, da je bil moj največji in najboljši terapevt šport.

Za začetek sem se vpisala v fitnes center, pričela z vodenimi vadbami, kjer sem se preizkusila in se tudi takoj zaljubila v pilates.

Ljubezen do športa je bila torej tista, ki mi je pomagala stopiti iz začaranega kroga, spremeniti pogled nase, na hrano, na svet okoli sebe ter na svoje zdravje.

Vprašanje, zakaj sem se torej odločila opraviti licenco za vaditeljico vodenih vadb ter pilatesa sedaj postane bolj retorične narave. Preprosto: Ker mi je ta izkušnja dala tako veliko, želim pilates ter ljubezen do športa in zdravega načina življenja približati tudi drugim.

Poleg tega je občutek, ko stopiš v dvorano polno ljudi, ki z veseljem pričakujejo naslednjo uro preprosto neverjeten. Energija, ki jo vaditelji dobimo od vas, vadečih je polnilo naših baterij.

Čeprav pilates vadba v zadnjem času postaja vse bolj prepoznavna in popularna, je zelo veliko ljudi, ki o tej vadbi ve ne vedo veliko. Tule je za vas hiter ‘plonk ceglc’, da se lahko naslednjič ob kavi pobahate s svojim znanjem:

  • Od kod izhaja?

Pilates, ni neko izmišljeno fancy ime… Ne, vadba pilates, je ime dobila po resnični osebi: Nemcu Josephu H. Pilatesu, ki je živel v 19. Stoletju.  Bil je vsestranski mož (boksar, profesionalni bodybilder, cirkuški nastopač, trener samoobrambe na policijskih šolah itd.). Že od otroštva je bolehal za astmo in sklepnim revmatizmom, zaradi česar se je veliko ukvarjal s športom in raziskoval različne pristope vadb in zmožnosti svojega telesa. Svoje celotno življenje je posvetil izboljševanju fizične moči in telesne pripravljenosti. Sam je vadbo poimenoval Contrology (kontrologija), kar pomeni kontrola nad gibanjem in delovanjem telesa.

  • Kakšna vadba je to?

Od izvornega tradicionalnega sklopa 33 vaj se je razvilo že malo morje vseh mogočih različic pilatesa.  V grobem pilates sestavljajo vaje za moč ter oblikovanje telesa. Z redno pilates vadbo pa izboljšujemo našo gibljivost ter vzdržljivost. Poudarek je na centru telesa, ki ga Pilates opisuje kot ‘’powerhouse’’.

  • Zakaj sploh pilates?

Če si svoje telo predstavljamo kot hišo, mora imeti ta hiša močne in trdne temelj, v nasprotnem primeru jo bo tako, kot v knjigi o treh prašičkih, že majhna sapica spodnesla. Krepitev našega centra je odločilnega pomena za ohranjanje lepe drže telesa in se osredotoča predvsem na odpravljanje bolečin v križu in ledvenem delu hrbta. Pri pilatesu se osredotočimo na majhne mišične skupine, ki so po navadi zanemarjene, saj pri več drugih vadbah delo prevzamejo druge, večje mišične skupine. Pilates vadba je primerna prav za vsako starost, ter za vsak spol.

Šport, ni le napor in potenje. Daleč od tega.  Če šport povežemo z dobrim počutjem, ko nas po vadbi preplavijo endorfini, z zabavo, z družbo, z zdravjem, … gibanje postane užitek.

 

Barbara Gavranović