»Trenutek, kot da se življenje za hip okrog mene ustavi. Nogi že v štartnem bloku. Roki poravnani za črto. Moj pogled se dvigne proti stezi. Dve črti. Fokus! Cilj tako blizu, a hkrati tako daleč. V meni se koncentrira energija, vse misli se umirijo. Samo še dih ujet v trenutek! Le ta trenutek in jaz. Vse misli, vsi dvomi, vse sanje … so ujeti v te sekunde, ko tečem. Osredotočena. Samo tečem!«

Verjamem, da nas šport osvobaja, nas sprošča in da so po gibanju naše misli bolj jasne. Velikokrat pomislim na ljudi, ki lepe, sončne dneve raje preživijo v zaprtih prostorih, čeprav bi lahko šli ven, se malo razgibali in naredili kaj koristnega zase. Šport je zagotovo boljša izbira kot pa dan preživet za televizorjem, računalnikom, telefonom.

Poskusite! Ne bo vam žal!  🙂

Ko kdo omeni atletiko, ljudje najprej pomislijo na tek. A atletika je sestavljena iz številnih disciplin, ki jih v osnovi sestavljajo skok, tek in met.

Atletika ne spada med najpopularnejše športe, ima pa najdaljšo športno tradicijo. Je kraljica vseh športov! Nastala je kot panoga, kjer so športniki med seboj tekmovali v preizkušanju v najbolj osnovnih prvinah človeškega gibanja in telesnih spretnosti, torej kdo najhitreje teče, kdo najdlje skoči, kdo je najbolj vzdržljiv, močan …

Všeč mi je, ker je atletika dostopna vsakomur na vseh celinah. Ne pozna omejitev! Skoraj vsakdo je lahko atlet, če le ima voljo, željo in  dovolj motivacije, da se premakne iz cone udobja ter začne, enostavno začne z aktivnostjo. Dobra stran atletike je tudi ta, da ni tako zelo povezana z materialnim statusom posameznika. Zadostujejo športni copati in primerna, udobna, športna oblačila. Za začetek je to to!

Disciplina, ki me je povsem prevzela, je tek – tek na kratke proge.

Že kot majhna sem se ukvarjala  z različnimi športi (tenis, smučanje, ritmična gimnastika, odbojka, kolesarjenje). Bila sem mala skokica, s svojo neizčrpno energijo sem vedno napolnila prostor z akcijo.

Šport je velik del mene. Skoraj ni dneva, da se z njim ne ukvarjam. Treninge imam načeloma 6-krat na teden, 2-krat na teden obiskujem še fitnes, tako da dopolnim trening atletike.  Pod treninge spadata tudi kvaliteten počitek in zdrava prehrana.

Kvalitetna, zdrava prehrana zame pomeni vzeti si čas za premislek, kaj dati v telo. Ne gre za to, da slediš trendom in si »IN« s tem, kar ješ. Za telo gre! Da nam dobro služi, je prav, da mu privoščimo najboljše. Izogibam se predvsem hrani, ki vsebuje gluten, saj mi gluten ne paše. Po njem mi je slabo in sem takoj brez energije.

Pri prehrani je najpomembneje poslušati svoje telo, saj nam le-to »pove«, kaj mu paše in kaj ne. Pravzaprav se ni potrebno nobeni hrani strogo odpovedovati, menim, da je ključ v zmernosti in zaupanju svojemu občutku, kako se po hrani, ki jo pojemo, počutimo.

Pomembno je razmerje, uravnoteženost med gibanjem in hrano.

Stadion, skupina in trener so moja druga družina. Na treningih smo vsi z željo po aktiviranju svojega telesa. Spodbujamo se, znamo si pokazati, da smo tam drug za drugega.

Tekmovanja pa so izzivi, kako biti boljši in presegati svoje meje ter rezultate.

Najbolj ponosna sem na svoj letošnji rezultat v Bratislavi, kjer mi je 7. mesto na mednarodnem tekmovanju ponovno prineslo uvrstitev med kategorizirane športnike pri Olimpijskem komiteju Republike Slovenije.

Posebno mesto v meni pa ima spomin na tekmovanje v štafeti, kjer smo se članice III. gimnazije iz Maribora dvakrat zaporedoma uvrstile na državno tekmovanje srednjih šol.

Rada opazujem in čutim utrip dogajanja na stadionu z različnih zornih kotov: včasih kot tekmovalka, tudi kot gledalka, navijačica, spet drugič kot atletska sodnica …

Toliko različnih pogledov, doživetij, vendar še vedno isti prostor.

»Iz športa sem se naučila in se vsak dan še učim, da karkoli v življenju počnem, najprej usmerim svoj fokus na cilj ter tako veliko lažje premagujem ovire na poti, ki me vodijo do njega.«

Pošiljam vam zdrav, razgiban, vesel in nasmejan športni pozdrav!

Pia Piberl