Cheer ples (ang. cheerdance) je plesno navijaški ples, ki iz punce ustvari ne samo plesalke, ampak tudi motivirano, vztrajno, samozavestno in predano športnico. Moja plesna pot se je začela z devetimi leti. Polna veselja, radovednosti in ljubezni do športa sem začela plesati pri skupini Frkljice na Škofljici. Pred plesom sem se preiskusila tudi v atletiki in rokometu, a mi je cheer ples postal najlubši, saj se z njim lahko izražam ter pokažem energijo in moč, ki jo imam v sebi.

Cheer ples izhaja iz Amerike in je del športne panoge cheerleading. Je skupinski šport, sestavljen iz več različnih stilov plesa, najpogosteje iz pom plesa, hip hopa in jazza.

Iz tega izhajajo tudi posebne kategorije kot je Cheer Jazz, ki ima vpeljane gibe značilne za jazz ples, te pa se prepletajo s tehniko cheer dance-a.

Ples sestavljajo določeni gibi – motions, ki imajo določena imena npr. High V, Low V, T , Daagers…
V cheer plesu je poleg plesnih gibov še veliko skokov, piruet in dvigov. Pravilno tehniko skokov in piruet uči balet. Ta se nanaša na pravilen začetek, izvedbo in konec skoka oz. piruete. Za samo izvedbo pa moramo biti poleg tega še zelo gibčni. Stretching ali raztezne vaje so prvi in pomembnejši del treninga. S tem spravimo telo v gibanje, se ogrejemo in se raztegnemo. Nikoli ne primankuje vaj za moč, ki so pomembne za krepitev mišic, brez katerih bi skok težje in nepravilno opravili. Poleg tega pa plesu dajejo posebno vlogo še hitrost, ravnotežje in osredotočenost.

Koreografija traja približno 2min in 15s. Sliši se precej kratko. Vsaka plesalka pa ve, da je zelo naporno. V tem času moraš pokazati prav vse kar znaš in za kar si treniral. Roke morajo biti hitre, močne in v pravilnem položaju, skoki in piruete pa pravilno izvedene. Zato je zelo pomembna tudi kondicija, ki jo na vsakem treningu nadgrajujemo.

Da skupina vse to osvoji, mora pridno in zbrano trenirati. Treniramo 3x na teden po 2uri, pred tekmami pa tudi ob vikendih. Na treningih se najprej ogrejemo in raztegnemo, potem delamo na tehniki skokov in piruet ter na moči rok. Glavni del pa zajema ponavljanje koreografije, pri kateri je pomembna pravilna postavitev.

Skupino ne povezuje le ljubezn do športa, ampak tudi prijateljstvo. Punce so vedno pripravljene druga drugi priskočiti na pomoč, jo podpirati in motivirati na še tako slab dan. Skupaj treniramo, se trudimo in zmagamo!

S plesom sem se naučila vztrajnosti, potrpežjivosti pa tudi svoje moči. Četudi je bila sezona manj uspešna, nikoli nisem obupala. Naslednjo sem začela še z večjimi cilji in ambicijami, ki sem jih s trdnim delom skupaj s skupino vedno dosegla. Z vse večjim številom treningom, je prišlo do vse več odrekanj in prostega časa ali časa za učenje in šolo. Na koncu je bilo vedno vse poplačano. Čeprav rezultat ni bil izjemen, je bil pa naš skupen uspeh, saj ne odnehamo, ko je najtežje.

In ne, nisem samo navijačica, ki pleše in spodbuja ekipo do zmaga.
Sem športnica in cheerdance je šport, ki v Sloveniji res še ni tako znan.
Cheer dance ni le navijanje, plesanje in spodbujanje na tekmah “bolj znanih športov” ampak je športna disciplina.

Posnetek nastopa iz letošnjega državnega prvenstva:
https://www.youtube.com/watch?v=Sa2eNkgnT5o

Tjaša Centa